Skip to content

Лечение на болки в гърба в България – част 1

Лечение на болки в гърба в България

Болки в гърба създават голям дискомфорт в ежедневието на човек. Силни или слаби, те са изключително неприятни. Причините за тях могат да бъдат различни, както и самата болка в гърба може да е на различно място по целия гръб – от самата основа на черепа, в шийния дял, в торакалния дял, в лумбалния дял, много ниско – в опашната кост дори.

Болки могат да бъдат резултат от травми или инциденти, но  в повечето случаи те са резултат от наднормено тегло, увеличаването на ръста при подрастващи, т.е. бързия растеж на децата, от нарушената костна обмяна – остеопоротични изменения при възрастните хора. Болката може да е хронична или да възникне след голямо претоварване.

Лечение на болки в гърба в БългарияГръбначният стълб е опорна част от тялото на човек, който поддържа стойката изправена, затова не бива да го пренебрегваме. Гръбначният стълб  е изграден от прешлени с разположени между тях интервертебрални дискове, които са изградени от меки тъкани и имат опорна, и еластична функция, т.е. те са амортесьорите на тялото.

Болки в гърба често се дължат на пренатоварване в работата, повдигане на тежки предмети, рязко движение или неудобна позиция на тялото, при  травма или вследствие на дегенеративни изменения.

В тази връзка, болките в гърба може да са тъпа болка в долната част на гърба и кръста, да се разпространяват към седалището или бедрата, или  чак до долната част на крайниците, до малкия пръст на крака. Може да са силни и остри, от които човек да не може да се изправи от леглото,  може да се усилват след продължително седене или да намаляват при смяна на позицията на тялото, може да са по-силни след събуждане и по-слаби след като се раздвижите. Проблемите в гърба могат да предизвикат болка или слабост в горните и в долните крайници. Болката в долните крайници от своя страна, може да породи проблеми с походката и стойката. Въобще, болката може да намали подвижността и работоспособността, и да влоши качеството на живот на човек.

Лечение на болки в гърбаДисковите хернии, например, в силната си кризисна фаза, правят човек неспособен да извършва ежедневните си дейности. Ставането от седнало положение или от леглото е изключително трудно. Човек не може да се изкъпе, да се облече, да ходи, да седи в колата. Болки в гърба често се отразяват на сетивността на горните крайници – ръцете стават по-слаби, с чувство на изтръпналост в тях, появяват се болки от рамото до китката, болка в лакътя.

В днешно време доста хора работят на компютър, което предизвиква дълго време седене в неподходяща поза, мускулите стават по-слаби и не държат добре изправен гърба. Порочната поза води до болка.

Травмите хич не са за подценяване, особено високоенергийните по време на ски, когато много често човек пада или по гръб при силен сблъсък, или върху главата си, което е още по-опасно. Това са наистина изключително опасни травми, както и не бива да пропускаме травмите по време на катастрофа или падане отвисоко. И трите вида травми могат да инвалидизират човек.

Ето защо този вид травми, изискват особена спешност. Необходима  е незабавна медицинска помощ – най-често при ортопед-травматолог, за да се провери дали няма увреждания на гръбначния стълб и да се започне навременна терапия.

Други причини за болки в гърба могат да са артрозните изменения в гръбначния стълб, когато хрущяла на междупрешленните дискове постепенно започне да изтънява; когато се получи стесняване на гръбначния канал или още спинална стеноза, което обикновено води до невропатна болка; когато има дискови  хернии, които се появяват на различните нива на гръбначния стълб; когато се появи миофасциална болка – необяснима мускулна болка.

При някои състояния болки в гърба  хронифицират. Може да се появяват и да отшумяват, но човек не бива да разчита на това, че отшумявайки болката няма да се върне отново.

 

Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия " Лечение на болки в гърба в България - част 1 "! Надяваме се информацията да Ви е била полезна.

Разгледайте нашите услуги ТУК


Особенности на гърба – WIKI

Related News

No comment yet, add your voice below!


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *