Skip to content

Хирургия на тазобедрена става в България – част 2

Хирургия на тазобедрена става в България
Вече сте взели решението за операция за смяна на тазобедрената става
и имате назначена дата за операция. Съветваме Ви да организирате по-добре някои неща в дома си.
 
По време на следоперативното възстановяване, ще Ви е по-лесно, ако вземете в предвид следните неща, които ще Ви помогнат при ежедневните дейности в къщи:
 
-        Подсигурете подложки за банята или ваната, за да не се подхлъзнете, когато си взимате душ. Най-добре сложете  стол за къпане, за да не стоите прави и да натоварвате оперираната става. Трябва да има наблизо нещо стабилно, за което да се хванете, когато се изправяте. 
 
-        Същото важи и за тоалетната. Тоалетната трябва да е специално пригодена за сядане така, че колената да са по-ниско от бедрата. 
-        Осигурете си твърди възглавнички за сядане и върху стола, леглото, дивана и в колата. Спазвайте по-горното правило – коленете по-ниско от бедрата.  
-        Ако имате стълбище в къщи, ще ходите с патерици – винаги качването да става първо с неоперирания крак, като след това премествате оперирания с патерицата, а слизането първо да става с оперирания крак и патерицата заедно, и след това сваляте неоперирания. Стълбите трябва да имат парапети, за които да се държите при качване и слизане.
-        Обувайте обувките си с обувалка с дълга дръжка, без да огъвате много новата си става.
-        Разчистете дома си от хлъзгави пътеки или килими, както и от кабели на местата, където минавате.
 
И така, стигаме да самата хирургия за смяна на тазобедрена става. Какво представлява операцията?
 

Хирургия на тазобедрена става в БългарияПри  операцията за тотална смяна на тазобедрена става (наричана още тотална тазобедрена артропластика), се подменя износената тазобедрена става с изкуствена става. Прави се 10-20 см.  разрез по външната страна на бедрото. Отстранява се износената глава на бедрената кост, както и увредения ацетабулум и се заменят с протезните компоненти. Увредената глава на бедрената кост се заменя с метална или керамична сферична глава. Тя е свързана със стебло,  което се поставя в бедрената кост, като стеблото  може да бъде или циментирано, или „вклинено“ в костта, зависи от плътността и здравината на Вашата кост.  Увредената хрущялна повърхност на гнездото (ацетабулума) се отстранява и се заменя с метална ямка. В тази ямка лежи сферичната глава на бедрената кост. Понякога се използват винтове или цимент за задържане на гнездото на място. Накрая се осигурява гладка плъзгаща повърхност между новата глава на бедрената кост и ацетабуларната ямка.

Операцията продължава  от 1 до 3 часа. 

Как протича възстановяването?

Още първия ден след операцията, рехабилитатор ще Ви покаже как да ставате от леглото и как да лягате, как да сядате, в какво положение е добре да държите краката си след операцията, как да ходите с патерици. Ще Ви даде и упражнения за в боницата и в къщи, с помощта на които ще се възстановявате по-бързо.

Около седмица след операцията ще Ви изпишем. Приблизително две седмици след операцията, ще дойдете на контролен преглед при Вашия ортопед-хирург – Д-р Джеймс и ще махнем шевовете, като през това време ще избягвате да мокрите раната. Може да продължите да я превързвате.

Хирургия на тазобедрена става в БългарияПрез първите няколко седмици след операцията, ще изпълнявате упражненията, които рехабилитаторът Ви е дал за в къщи и постепенно, ще се стараете да възобновите повечето нормални леки дейности от ежедневния си  живот. Постепенно ще свалите и патериците – първо едната, после другата. За по-голяма сигурност, докато се възстановите, ползвайте за опора бастун.
 
Препоръчваме Ви да се храните балансирано, като наблягате на храни, богати на желязо – важно е за заздравяването на тъканите и възстановяването на мускулната сила. Хубаво е да пиете много течности.
 
Периодично ще идвате на контролни прегледи при Вашия ортопед -  - д-р Джимша Джеймс, извършил хирургията за смяна на тазобедрената става за рутинни прегледи и рентгенови снимки.
Всички компоненти на ендопротезата са специално предназначени за медицински нужди. Най-общо съществуват три различни вида ендопротези за смяна на тазобедрена става и това са: цементова ендопротеза, хибридна ендопротеза и безцементна ендопротеза. 

Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия "Хирургия на тазобедрена става в България"! Надяваме се информацията да Ви е била полезна.

Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия "Хирургия на тазобедрена става в България - част 2"! Надяваме се информацията да Ви е била полезна.

Разгледайте нашите услуги ТУК
Какво е тазобедрена става – WIKI

Related News