Skip to content

Терапия за болките в гърба в България – част 1

болките в гърба

Болките в гърба създават голям дискомфорт в ежедневието на човек. Силни или слаби, те са изключително неприятни. Причините за тях могат да бъдат различни, както и самата болка в гърба може да е на различно място по целия гръб – от самата основа на черепа, в шийния дял, в торакалния дял, в лумбалния дял, много ниско – в опашната кост дори.

Болките могат да бъдат резултат от травми или инциденти, но  в повечето случаи те са резултат от наднормено тегло, увеличаването на ръста при подрастващи, т.е. бързия растеж на децата, от нарушената костна обмяна – остеопоротични изменения при възрастните хора. Болката може да е хронична или да възникне след голямо претоварване.

Гръбначният стълб е опорна част от тялото на човек, който поддържа стойката изправена, затова не бива да го пренебрегваме. Гръбначният стълб  е изграден от прешлени с разположени между тях интервертебрални дискове, които са изградени от меки тъкани и имат опорна, и еластична функция, т.е. те са амортесьорите на тялото.

Терапия за болките в гърба в БългарияБолките в гърба често се дължат на пренатоварване в работата, повдигане на тежки предмети, рязко движение или неудобна позиция на тялото, при  травма или вследствие на дегенеративни изменения.

В тази връзка, болките в гърба може да са тъпа болка в долната част на гърба и кръста, да се разпространяват към седалището или бедрата, или  чак до долната част на крайниците, до малкия пръст на крака. Може да са силни и остри, от които човек да не може да се изправи от леглото,  може да се усилват след продължително седене или да намаляват при смяна на позицията на тялото, може да са по-силни след събуждане и по-слаби след като се раздвижите. Проблемите в гърба могат да предизвикат болка или слабост в горните и в долните крайници. Болката в долните крайници от своя страна, може да породи проблеми с походката и стойката. Въобще, болката може да намали подвижността и работоспособността, и да влоши качеството на живот на човек.

Терапия за болките в гърба в БългарияДисковите хернии, например, в силната си кризисна фаза, правят човек неспособен да извършва ежедневните си дейности. Ставането от седнало положение или от леглото е изключително трудно. Човек не може да се изкъпе, да се облече, да ходи, да седи в колата. Болките в гърба често се отразяват на сетивността на горните крайници – ръцете стават по-слаби, с чувство на изтръпналост в тях, появяват се болки от рамото до китката, болка в лакътя.

В днешно време доста хора работят на компютър, което предизвиква дълго време седене в неподходяща поза, мускулите стават по-слаби и не държат добре изправен гърба. Порочната поза води до болка.

Травмите хич не са за подценяване, особено високоенергийните по време на ски, когато много често човек пада или по гръб при силен сблъсък, или върху главата си, което е още по-опасно. Това са наистина изключително опасни травми, както и не бива да пропускаме травмите по време на катастрофа или падане отвисоко. И трите вида травми могат да инвалидизират човек.

Ето защо този вид травми, изискват особена спешност. Необходима  е незабавна медицинска помощ – най-често при ортопед-травматолог, за да се провери дали няма увреждания на гръбначния стълб и да се започне навременна терапия.

Други причини за болките в гърба могат да са артрозните изменения в гръбначния стълб, когато хрущяла на междупрешленните дискове постепенно започне да изтънява; когато се получи стесняване на гръбначния канал или още спинална стеноза, което обикновено води до невропатна болка; когато има дискови  хернии, които се появяват на различните нива на гръбначния стълб; когато се появи миофасциална болка – необяснима мускулна болка.

Терапия за болките в гърба в БългарияПри някои състояния болките в гърба  хронифицират. Може да се появяват и да отшумяват, но човек не бива да разчита на това, че отшумявайки болката няма да се върне отново.

Ако имате болки  в гърба не се самолекувайте, а потърсете лекарска помощ – най-добре при ортопед-травмаологд-р Джимша Джеймс. Ако е необходимо той ще Ви препрати и към невролог. Лекарят първо ще установи източника на болката и след това ще започне подходящата за Вас терапия за болките в гърба.
Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия “ Терапия за болките в гърба в България – част 1 „! Надяваме се информацията да Ви е била полезна.Разгледайте нашите услуги ТУКДопълнителна информация „Терапия за болките в гърба в България“ – WIKI

Related News