Skip to content

Лечение на болки в ставите

Кои са най-честите болки в ставите и причините за тях?

Методи за лечение на болки в ставите.

Ежедневието на човек е свързано с постоянно движение и натоварване на ставите, което е една от причините за тяхното увреждане  и последващо търсене на решението за това, а именно – лечение на болки в ставите.

Причините за болките в ставите, могат да бъдат още травмите, напредналата възраст, наднорменото тегло и хормоналния дисбаланс по време на менопаузата при жените, както и високо интензивните видове спорт като футбол, волейбол, баскетбол.

Болката в ставите може да се появи в различни части на тялото. Най-честата болка в ставите е тази в коленете и тазобедрените стави, следвана от болката в рамото, гърба и пръстите на ръцете или краката.

Най-уязвима от всички стави в човешкото тяло е колянната става, защото тя поема тежестта на тялото при тичане или скачане. Пациентите с болки в коленете трудно качват и слизат по стълби и не могат да ходят дълги разстояния. 

Болката в тазобедрената става може сериозно да повлияе на начина живот на пациентите – трудно изправяне от легло и стол, болки при ходене, затруднения при обличане и обуване на чорапи и обувки.

Съвремието ни предполага постоянно използване на компютри и часове наред принудителна позиция на тялото в едно положение – пред компютъра с ръце на бюрото, което причинява дискомфорт и болка в гърба, рамената, лактите или китките.

Чести са и случаите на остеоартритни болки в пръстите на ръцете или краката  при  пациенти на около 45 годишна възраст.

Болката в ставите може да е постоянна или на моменти. Пациентите могат да почувстват засегнатата става скована, болезнена и/или възпалена. Тези състояния са съпроводени с  чувство за парене, пулсиране или „скърцане“.

При остеоартрита на колянната и тазобедрената става, много характерна е сутрешната скованост  на болната става, която изчезва при раздвижване.

Внимание – прекомерната активност може да предизвика повече болката!

Защо е важно да го предприемете навреме лечение на болки в ставите?

Болките в ставите могат да попречат на човек да изпълнява своите ежедневни дейности като ставане сутрин от леглото или ставане от стол, обуване на чорапи и обувки, качване и слизане от колата или по стълби. Важно е да се предприеме навреме лечение на болки в ставите, преди болката да е станала по-силна и да повлияе на качеството на живот на пациента. Очакванията, които имат пациентите, когато започнат лечение на болки в ставите е да се намали болката и да си възвърнат функциите на засегнатата става.
Кои са причините за болките в ставите?
 
Причините за болките в ставите са: предишна травма в ставата; многократно използване и/или претоварване на мускулите около ставата; артрит или други хронични заболявания; депресия, тревожност и/или стрес; наднормено тегло; напредване на възрастта -  с времето ставите се износват и започват да болят, наследствени фактори.
 
Най-честите причини за хронична болка в ставите са:
 
-        Остеоартритът – появява се с течение на времето, когато ставният хрущял се износи. Ставите стават болезнени и сковани. Остеоартритът се развива бавно във времето и обикновено се появява в средна възраст.
 
-        Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което причинява подуване и болки в ставите. Често ставите се деформират. Обикновено се появява в пръстите и китките.
-        Подаграта е болезнено състояние, при което кристалите от тялото се събират в ставата, причинявайки силна болка и подуване. Това обикновено се случва в големия пръст на крака.
-        Бурситът - може да се появи в  коляното, лакътя или рамото.
-        Вирусните инфекции, като обрив или треска също могат да направят движенията на ставите болезнени.
-        Травмите – счупване на костите или навяхванията
-        Тендинитът е възпаление на сухожилията, които свързват костите и мускулите. Обикновено се наблюдава в лакътя, ахилеса /петата или рамото.

Кога да потърсим помощ от лекар за лечение на болки в ставите?

Ако болката пречи на нормалните ви ежедневни дейности, е време да потърсите лекар за лечение на болки в ставите. Болките, най-вече в коленните и тазобедрените стави, варират от леки до инвалидизиращи.

Ако имате следните симптоми,  трябва да потърсите помощта на ортопед-травматолог за лечение на болки в ставите: болезнено движение, подуване, зачервяване и затопляне на ставата, изтръпване,  щракане, скърцане, трудно сгъване или разгъване  на ставата /коляното, трудно ставане от легло и стол.

Related News