Skip to content

Лечение на болки в ставите – част 2

Лечение на болки в ставите

Важно е бързо да се диагностицира причината за болката и да се започне лечение за облекчаването ѝ и поддържане на здрави и подвижни стави.

Лечение на болки в ставитеПо време на прегледа лекарят ще ви зададе някои въпроси, за да разбере каква може да е причината за болката, като например – имали ли сте предишни наранявания/травми на ставата, кога е започнала болката, имате ли фамилна обремененост – майка или баща с болни стави и т.н. Ще последва преглед на засегнатата става, за да се види дали има болка или ограничен обем на движение. Лекарят също ще търси признаци на нараняване на околните мускули, сухожилия и връзки.

Ако е необходимо, може да ви бъдат назначени рентгенова снимка или кръвни изследвания. Рентгеновата снимка ще покаже дали има износване на ставата, стеснение на ставната цепка, костни шипове или други проблеми, които могат да допринесат за болката. Кръвните изследвания ще помогнат да се потвърди диагнозата или да се изключат други заболявания, които могат да причинят болката.

Методи за лечение на болки в ставите

Лечение на болки в ставите се провежда с цел овладяване на болката и възвръщане на функционалните възможности на ставата. Понякога болката може да премине при приемането на нестероидни противовъзпалителни средства и/или физиотерапия, или пък ако болната става се оперира.

За съжаление, домашните лечения, като нагряване на ставата или поставянето на лед върху нея, не са толкова ефективни в дългосрочен план.

Ходенето и  плуването, са добър вариант за лечение на болки в ставите, защото помагат за възстановяване на силата и функцията на болната става.

Друг начин да намалите болката е свалянето на килограми – това намалява натоварването на ставите.

Леките упражнения за разтягане също могат да помогнат, но най-добре се консултирайте с ортопед, преди да се  заемете с тренировки.

Лечение на болки в ставите - част 2Обезболяващите лекарства помагат за облекчаване на болката, както и геловете за локално приложение, но най-добрия вариант за лечение на болки в ставите е да се консултирате с лекар, преди да започнете да използвате каквито и да било лекарства за стави.

В случай, че медикаментозното лечение не облекчи болката в ставите, лекарят може да предпише физиотерапия и поддържащи помощни средства като ортеза, патерици или бастун, които  могат да помогнат за поддържане на ставата, за да се осигури лекота при движение.

Ако ефекта от конвенционалната терапия не е достатъчен, единственото решение за лечение на болки в ставите е оперативната намеса.

Хирургията на ставите може да бъде артроскопска операция или операция за смяна на стави (ендопротезиране). При ендопротезирането хирургът заменя старата износена става на пациента  с изкуствена става. То се прилага, когато всяко друго лечение на болки в ставите не е помогнало. Ендопротезирането трайно облекчава болката и дава отлични резултати в дългосрочен план.

 

Благодарим Ви, че прочетохте нашата статия "Лечение на болки в ставите"! Надяваме се информацията да Ви е била полезна.

Разгледайте нашите услуги ТУК


Артрит – WIKI

За лечение  на болки в ставите, може да запишете час за преглед при ортопед-травматолог – д-р Джимша Джеймс, на телефон: 0878 395 610 или чрез формата Запазете час на сайта.

Related News