Skip to content

Лечение на болки в гърба в България – част 2

Ако имате болки  в гърба не се самолекувайте, а потърсете лекарска помощ – най-добре при ортопед-травмаологд-р Джимша Джеймс. Ако е необходимо той ще Ви препрати и към невролог. Лекарят първо ще установи източника на болката и след това ще започне подходящото за Вас лечение на болките в гърба.

Потърсената навреме лекарска помощ при ортопед-травматолог или невролог, ще Ви помогне да облекчите болките в гърба. Понякога, те  могат да са трудни за лечение, но се овладяват с болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, с физически упражнения за укрепването на мускулите на паравертебралната мускулатура,  с подобряване на позата и увеличаване на гъвкавостта на гръбначния стълб, и не на последно място с намаляване на възпалението.

Лечение на болки в гърба в България

Болките в гърба може да е съсредоточена в една област или да се разпространява към единия или и към двата горни или долни крайника.

Възможно е пациента да е с гръбначно изкривяване или с дискови хернии в областта на торакалния или лумбалния дял. За да се преценят тези състояния се прави рентгенова снимка и  ЯМР. Ако е необходимо ще се направи консултация и с невролог

Докато се установи проблема от ЯМР-то, Вашият ортопед – д-р Джимша Джеймс ще Ви изпише медикаментозна терапия за лечение на болките в гърба и физиотерапия.

Често терапията за лечение на болките в гърба е приемът на болкоуспокояващи лекарства,  мускулни релаксанти и наред с това физиотерапия, която спомага да се преодолее възпалението, да се намали болката, да се  укрепят мускулите, и да се подобри движението на междуфасетните стави.

Ако по-горната терапия не помогне, тогава лекарят ортопед  – д-р Джимша Джеймс ще направи инжекция в  болезнената област на гръбначния стълб или PRP терапия – представлява вътреставно инжектиране на богата на тромбоцити плазма, която  помага и насърчава възстановяването и растежа на нови, здрави тъкани.

Когато имате хронична болка, е много е важно да обръщате внимание на  начина си на живот – позата, в която спите, дали се натоварвате физически. Наложете си ограничения в ежедневието, променете го, като не извършвате дейности, които влошават болката.

Нашите съвети при болки в гърба са,  ако имате хронични болки е добре да  се пазите от вредните навици, които могат да причинят болките в гърба. Това са лоша биомеханика или неправило положение на тялото през деня и нощта, намалена физическа активност, неправилна стойка, наднормено тегло.

Когато болките в гърба са постоянни и продължителни и не се облекчават от болкоуспокояващи, когато има слабост или изтръпване в горните или в долните крайници, при изтръпване в слабините, при нарушен контрол на тазовите резервоари – изпускане по малка или по голяма нужда, тогава определено потърсете медицинска помощ по-най-бързия начин.

Изследванията, необходими за поставяне на диагноза за лечение на болките в гърба включват: рентгенова снимка, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс  – предоставя информация за състоянието на меките тъкани, електромиография – проверява проводимостта нервите и работата  на мускулите.

Изпълнявайте стриктно терапията за лечение на болките в гърба, назначена от Вашия ортопед, включваща лечебна физкултура за възстановяването на гърба и кръста и подобряването на мускулната сила,ходете, плувайте, но избягвайте силови упражнения.

Когато повдигате предмети от земята, свийте коленете, приклекнете и с изправен гръб, без да го извивате надолу или настрани, се наведете стабилно опряни на краката си и леко повдигнете това, което искате да вземете.

Когато работите пред компютър–седнете така, че и двете Ви ходила да са прилепнали плътно към пода, а коленете Ви да са малко под нивото на таза. Поставете възглавница зад кръста си. Използвайте възглавница за кръста си и когато шофирате.

Когато дълго време стоите изправени  на едно място, сменяйте положението на тялото си, не стойте продължително време в една позиция.

Подобрете стойката си – ходете изправени, седете изправени,  въобще поддържайте изправена поза.

И не забравяйте, ако имате болки в гърба, запишете час за преглед при д-р Джимша Джеймс, ортопед-травматолог, който ще Ви назначи правилната терапия за лечение на болки в гърба в България.

Related News